DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Vejeteryan Mutfağı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 440
Güz/Bahar
2
2
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Vejeteryan Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Vejetaryen tatları tanır
  • Vejetaryen menülerin besin değerlerini tanımlar
  • Vejetaryen proteinleri diğer malzemelerle birleştirir
  • Bir vejetaryen menü hazırlayıp sunar
Ders Tanımı Bu derste, Vejeteryan Mutfaklarının genel yapısı ve tarihinden bahsedilerek, Vejeteryan Mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar yapılır. Vejeteryan Mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumunu ve organizasyonunu içerir.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 VEJETARYENLİK NEDİR? VEJETARYANLIĞI ANLAMAK Vegetarian Cookbook for Beginners: The Essential Vegetarian Cookbook to Get Started ROCKEİDGE PRESS 11-18
2 VEGANLIK NEDİR? VEGANIZMI ANLAMAK? VEGAN YEMEKLERİ NELERİ KAPSAR? Vegan Diet for Beginners. JESSICA BRADES. 13-19
3 PİŞMEYEN,ÇİĞ YEMEK NEDİR? ÇİĞ YEMEĞİN FAYDALARI NELERDİR? The Raw Food Nutrition Handbook: An Essential Guide to Understanding Raw Food Diets. Karin Dina and Rick Dina 1-9
4 ÇİĞ YEMEK EKİPMANLARI,TEKNİKLERİ VE GRUPLARI NELERDİR? Raw and Simple: Eat Well and Live Radiantly with 100 Truly Quick and Easy Recipes for the Raw Food Lifestyle Judita Wignall 24-31
5 BİTKİLER VE SEBZELERDEN VEGANLAR İÇİN BESLEYİCİ İHTİYAÇLARINI ANLAMAK. Vegan for Life: Everything You Need to Know to Be Healthy and Fit on a Plant-Based Diet Jack Norris Virginia Messina 1-27
6 VEGAN VE VEJETARYAN KAHVALTI The Oh She Glows Cookbook: Over 100 Vegan Recipes to Glow from the Inside Out 25-53 Vegan 101: A Vegan Cookbook: Learn to Cook Plant-Based Meals that Satisfy Everyone Jenny Engel and Heather Bell 29-52 Healthy Cookbook for Two: 175 Simple, Delicious Recipes to Enjoy Cooking for Two Rockridge Press 67-78
7 SALATALAR Healthy Cookbook for Two: 175 Simple, Delicious Recipes to Enjoy Cooking for Two Rockridge Press 101-115
8 ÇORBALAR Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan Gaz Oakley and Simon Smith 56-72 79-97
9 Arasınav
10 BURGER VE DÜRÜMLER Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan Gaz Oakley and Simon Smith100-118
11 ANA YEMEKLER Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan Gaz Oakley and Simon Smith 118-144 The Oh She Glows Cookbook: Over 100 Vegan Recipes to Glow from the Inside Out Angela Liddon 143-187
12 ANA YEMEKLER Main-Course Vegetarian Pleasures Jeanne Lemlin 143-187
13 SMOOTHIES Healthy Happy Vegan Kitchen Kathy Patalsky
14 TATLILAR Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan Gaz Oakley and Simon Smith 182-210 Rawsome Vegan Baking: An Un-cookbook for Raw, Gluten-Free, Vegan, Beautiful and Sinfully Sweet Cookies, Cakes, Bars & Cupcakes 10-170 Love Real Food: More Than 100 Feel-Good Vegetarian Favorites to Delight the Senses and Nourish the Body Love Real Food: More Than 100 Feel-Good Vegetarian Favorites to Delight the Senses and Nourish the Body Kathryne Taylor 193-215 The Oh She Glows Cookbook: Over 100 Vegan Recipes to Glow from the Inside OutMar 4, 2014 by Angela Liddon 237-271
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı

Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan, Gaz Oakley and Simon Smith

Healthy Happy Vegan Kitchen, Kathy Patalsky

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
1
20
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
20
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
4
70
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
10
Proje
1
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
12
Final Sınavı
1
22
    Toplam
130

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

X
6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

 

X
7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

X
10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest